Artikkelit

Kesän lämpö alkaa pikkuhiljaa vaihtumaan syksyyn. Syksy on meille ihmisellekin monesti raskaampi vaihe, kun kesän valoisuus ja lämpö alkaa muuttumaan pimeneviksi illoiksi ja viileiksi päiviksi. Kotimme vaativat myös huoltotöitä, joilla varaudutaan syksyn sateisiin ja tulevan talven pakkasiin.

Kattoremonteista keskustellessa yleisin kysymys on miten paljon remontti maksaa. Tähän kysymykseen ei ole suoraan valmista vastausta, koska hintaan vaikuttaa moni asia. Pyrin tässä kirjoituksessa avaamaan tekijöitä, jotka vaikuttavat remontin loppuhintaan. Tekstin loppuosassa on hintaesimerkkejä erilaisista kattoremonteista.

Kattonan tekemä vesikaton kuntotarkastus on puolueeton tarkastus, josta selviää vesikaton ja yläpohjan todellinen kunto. Kerroin aiemmassa kirjoituksessa miksi ja milloin katon kuntotarkastus on ajankohtainen https://kattova.fi/l/vesikaton-ja-ylapohjan-kuntotarkastus-miksi-ja-milloin/ .

Sammal kasvaa katoilla, koska se viihtyy kosteissa ja varjoisissa paikoissa. Erityisesti tiili- ja huopakattojen karkea pinta on hyvä kasvualusta sammalelle. Kesäisin vesisateet ja syksyn lehtiroska mahdollistavat karhean katteen kanssa oivallisen kasvualustan sammaleelle. Lappeen ilmansuunnilla on myös vaikutusta kasvuun ja erityisen otollinen on...

Jos olet joskus käynyt kesällä yläpohjassa, on ilma voinut tuntua tunkkaiselta. Varsinkin kesällä yläpohjan lämpötila voi nousta korkealle. Lämmin ja kostea ilma nousee fysiikan lakien mukaan ylöspäin ja vesikaton harja on rakennuksen korkein kohta. Liiallinen kosteus on aina huonoksi rakenteille.

Rakennuksen vaippa koostuu pääsääntöisesti kolmesta osasta, joista yksi on yläpohja. Yläpohjaa suojaa sen päällä oleva vesikatto. Rakennuksen vaippa erottaa lämmöneristetyt tilat ulkoilmasta. Monesti seuraamme ulkoseinien kuntoa, koska ne ovat helposti nähtävillä. Yläpohjan ja vesikaton kunto on kuitenkin hämärän peitossa.