Sammalta katolla, luonnon oma viherkatto vai vaurioiden aiheuttaja?

03.08.2024

Sammal kasvaa katoilla, koska se viihtyy kosteissa ja varjoisissa paikoissa. Erityisesti tiili- ja huopakattojen karkea pinta on hyvä kasvualusta sammalelle. Kesäisin vesisateet ja syksyn lehtiroska mahdollistavat karhean katteen kanssa oivallisen kasvualustan sammaleelle. Lappeen ilmansuunnilla on myös vaikutusta kasvuun ja erityisen otollinen on pohjoispuolen lappeet, koska pohjoispuolen lape on todella varjoinen.

Sammal kuten kaikki muutkin kasvit tarvitsevat ravintoa kasvaakseen. Sammal on monia muita kasveja sopeutuvaisempi erilaisille kasvualustoille ja ravinnolle. Sammal saa ravintonsa katolla olevasta kosteudesta ja roskasta.

Mitä sammal voi tehdä katolle?

Sammal voi aiheuttaa monenlaista tuhoa katolle ja ränneille. Sammal kuluttaa katon pintaa kasvaessaan ja tämän seurauksena kate haurastuu. Pahimmassa tapauksessa pitkään ollut sammal on voinut tehdä kattoon reiän, josta vesi pääsee yläpohjaan.

Jos katolle on päässyt kasvamaan sammalta, ei se heti tarkoita reikää tai vuotoa. Tässä vaiheessa on kuitenkin ajankohtaista aloittaa suunnittelemaan sammaleen poistamista. Sammal kannattaa poistaa katolta mahdollisimman nopeasti.

Kertaalleen katolle kasvanut sammal uusiutuu, jos ei poisteta sammalen kasvun syitä. Syitä sammalen kasvulle on varjo ja kostea katto. Korkeat puut varjostava kattoa ja tuulella puista lentää roskia katolle, joka mahdollistaa sammalen kasvun. Sammalen uusiutumisen estämiseksi suositellaan katon huoltoa syksyisin ja keväisin.

Sammaleen poisto

Käydään seuraavaksi läpi sammalen poisto vaihe vaiheelta.

  • Työturvallisuus. Turvallinen työskentely on merkittävin asia laadun varmistamiseksi. Tärkeitä mietittäviä asioita on valjaiden kiinnityspiste ja työjärjestys. Valjaat tulee kiinnittää paikkaan mikä ei petä, kun siihen kohdistuu kuormitusta. Hyviä kiinnityspisteitä ovat esim. savupiippu, kattosilta ja tiilikatoilla ruode lauta.
  • Katon putsaaminen. Ensimmäisenä katolta poistetaan sammal harjaamalla. Katolta tulee poistaa kaikki ylimääräinen roska. Kattoon juurtunut sammal ei irtoa kauttaaltaan harjaamalla, eikä sitä kannata irrottaa väkisin. Liian rajut otteet voivat vahingoittaa katemateriaalia. Isommat roskat kuten oksat kannattaa kerätä käsin pois.
  • Puhdistusaineen levitys. Kun katto on saatu puhtaaksi roskista ja suurimmista sammalista aloitetaan puhdistusaineen levitys. Puhdistusaine levitetään esimerkiksi reppuruiskulla. Aine jätetään vaikuttamaan katolle eikä sitä saa huuhdella pois. Tulevat vesisateet huuhtelevat katolle levitetyt puhdistusaineen. Sääolosuhteiden pitää olla oikeanlaiset puhdistusaineen levitykselle. Katon pitää olla kuiva ja levityksen aikana ei saa sataa vettä. Jos heti levityksen jälkeen alkaa vesisade pitää tämä vaihe toistaa. Yleisesti hyviksi havaittuja puhdistusaineita on biocomp tai Tikkurilan kilpi katopuhdistaja.